top of page

Koffein är en relativt mild beroendeframkallande drog. Det finns naturligt i kaffe, svart te, kakao, guarana eller tillsatt i cola- och energidrycker. Vissa läkemedel innehåller också koffein. Koffein kan också tillsättas som aromämne i många olika typer av livsmedel, oftast i små mängder, för att förbättra smak eller doft.

 

För de flesta krävs det ett relativt stora doser av koffein, omkring 20 milligram per kilo kroppsvikt för en vuxen kan ge lindrig förgiftning. För en person som väger 60 kg så motsvarar det omkring 12 koppar kaffe, men det finns stora individuella skillnader mellan hur mycket koffein olika individer tål utan att må dåligt.

 

Om man får i sig mycket koffein kan man få symptom i form av magbesvär så som  illamående, magont, kräkningar och diarré. En kan också få andra symptom i form av sömnbesvär, yrsel, hjärtklappning, oro och ångest.

Koffein kan få människor att känna sig pigga och fokuserade vilket kan ge positiva effekter på arbetet eller i sociala situationer. Det också kan ge positiva effekter för den fysiska hälsan då det finns forskning som visar på att koffeinintag kan motverka åldersberoende demensjukdomar.

En kan bli beroende av koffein och få abstinensbesvär i form av huvudvärk och trötthet.   

 

Enligt livsmedelsverkets rekommendationer bör gravida dra ner på sin konsumtion av koffein eftersom att det kan skada fostret och produkter med hög koffeinhalt bör förvaras utom räckhåll för barn på grund av förgiftningsrisken. En bör också undvika att använda energidrycker som törstsläkare eller vätskersättning vid fysisk träning och en bör inte heller kombinera dessa med alkohol.

 

www.slv.se     

 

Text: Emma Bodin

Koffein

bottom of page