top of page

Olika samhällsnormer spelar stor roll till användandet av droger men något som också påverkar en som individ väldigt starkt är marknadsföringen.

 

Sedan milleniumskiftet har investeringar på marknadsföringen av alkohol ökat markant i Sverige. Från år 2000 till år 2011 har kostnaderna för marknadsföring av alkohol ökat från 8 miljoner kr till över en miljard kr. Dessutom har de förut väldigt strikta reglerna blivit mer tillåtande och mer diffusa.

 

För bara några år sedan var all alkoholreklam helt förbjuden i Sverige i både tv, tidningar på internet o.s.v. Det togs år 2002 upp till domstolen huruvida alkoholreklamer skulle tillåtas eller inte. Besluten som togs var att folkhälsan kunde skyddas bättre med andra alkoholpolitiska åtgärder. Idag får alkoholreklam finnas men den måste vara riktad till 25åringar och uppåt, det får max vara 15% volymprocent och 20% måste utgöras av varningstext. Samma regler gäller dock inte på internet. Det är även väldigt svårt att kontrollera då de TV kanaler som styrs från Storbritannien inte har samma regler som de svenska kanalerna. Reglerna i EU:s direktiv är att det är reglerna från det landet som reklamen sänds från som gäller.

 

Det finns även en stor riktning på marknadsföring av droger till ungdomar och kvinnor idag. Reklam för tobak, nätdroger, alkohol m.m. skapas för att koppla drogerna till skönhet, självständighet och framgång. Trots att alkohol och tobak konsumtionen minskat ligger nivån på de som konsumerar alkohol och tobak i 9an och på gymnasiet fortfarande en hög nivå.

Ungdomens nykterhetsförbund jobbar på att satsningar ska ske för att ungas drogkonsumtion ska minska. De menar på att alkholindustring inte ska kunna ha något förebyggande arbete. D.v.s. förhindra deras ambitioner att förstärka den rådande alkohol och tobaks normen. Så länge som tobaksindustrin lyckas rekrytera nya användare så kommer folkhälsan försämras och det ger stora kostnader för hela samhället.

 

Källor och länkar:

Drugnews artikell om alkoholreklam

UNF:s drogpolitiska program

KSAN:s pressmedelande angående marknadsföring av droger

CAN artikell om alkoholreklam

SvD artikell om marknadsföring av tobak

 

Text: Sandra López

 

 

 

 

 

Marknadsföring av droger

bottom of page