top of page

Vad är medberoende?

 

Medberoende är något som drabbar anhöriga till missbrukare, vanligtvis partner eller barn. Från att tidigare ha varit ett begrepp som använts bara om närstående till specifikt alkoholister och narkomaner, så har det på senare tid börjat användas även om anhöriga till personer med psykiska sjukdomar och andra destruktiva beteendemönster.

 

Medberoende kan uppstå när som helst i livet, men är vanligt hos barn med missbrukande föräldrar. En medberoende person anpassar sitt beteende och “städar undan” efter den andra. Att vara medberoende är inte samma sak som att vara hjälpsam eller ha medkänsla, utan är ett destruktivt beteende som i grunden styrs av rädsla.

 

Det finns fem kärnsymtom hos medberoende:

  • Medberoende personer har svårt att uppleva en hälsosam självkänsla, och pendlar mycket mellan att känna sig värdelösa och att känna sig bättre än alla andra.

  • Medberoende personer har svårt att sätta hälsosamma gränser

  • Medberoende personer har svårt att “äga” sin egen verklighet - att se och definiera den, och att veta vad de själva har för plats i den

  • Medberoende personer har svårt att uppmärksamma och tillfredsställa sina egna önskningar och behov

  • Medberoende personer har svårt att uppleva och uttrycka sin verklighet på ett balanserat sätt, och har ofta en tendens att leva i en eller annan extrem

 

Karaktäristiskt för medberoende är att personen känner sig ansvarig för andra människors handlingar och har ett altruistiskt, på gränsen till självdestruktivt, beteende. Många gånger blir det ett förhållningssätt som medberoende personer har till hela sin omgivning, och inte bara till personer med destruktivt beteende. Det kan därför behövas professionell hjälp för att ta sig ur ett medberoende.

Källor och länkar:

Wikipedia om medberoende

narcissism.se om medberoende

 

Text: Moa Sönnerbrandt

bottom of page